7.12.20

Приказка за Слънчовата къща

 В Слънчовата къща невинаги било топло.

Това е защото дори и Слънцето като се прибирало тряблаво да си почине и далеч не светело така силно. Важно за него било да събере енергия, за да може през деня отново да огрява живия свят и да дава живот на същества и гадинки.

Никой не знаел, че всъщност в Слънчовата къща често било тягостно. Защото Слънцето било уморено. То понякога тихичко се сгушвало в някой ъгъл и оставало да тлее по цяла нощ. Друг път му било толкова криво, че само близките му разбирали колко страшно могло да бъде то.

Като всяко Слънце то било жестоко към най-близките си, но не заради тях, а заради изтощението, което изпитвало. Разбира се, точно затова близките на Слънцето се брояли на пръсти. Обикновено това била Слънчовата майка. И разбира се, като във всяка приказка отнякъде мимолетно се появявало вятърничаво момче или за живот, копнееща Неродена мома.

Всъщност, Слънчето си нямало почти никого, освен себе си и лъчите, които можело да даде на целия свят, който не се вълнувал много от неговиите потребности - нали то било Слънцето и било силно, далеч по-силно от всичко останало, за да има потребности, които да не може да задоволи.

Тежка била участта на Слънчето, но и благородна за тези, които можели да я разберат и да опишат ореола му в приказка.

И, защото все пак енергията на Слънцето все някога свършвала, хората измислили Драконите. Непременно се появявал по някое време страшен Дракон, който поглъщал Слънцето. Ще ви разкрия една тайна: в Слънчовата къща живеели Два Дракона и понякога ги навестявал дори Трети. Даже веднъж, в живота на Слънцето тръгнал да се появява и Четвърти Дракон.

Слънцето не се страхувало от Драконите, защото те единствено били по-равностойни на мощта му и то можело да си играе с тях, без да се притеснява, че ще ги стопи с лъчите си.

Драконите обаче са особени същества. Те също били така непокорни като Слънцето, но и като котките знаели да пестят енергията си. Може би затова зениците на Котараците и Драконите си приличат, в израз на пресметливите им планове да погълнат Слънцето при първа възможност.

Най-голямата изненада е, че Домакин на Слънчовата къща е Господин Плъха или Дивата Мишка. Този персонаж бил странен герой, защото никой не знаел мъж ли е или жена, но това не е от такова значение, когато и за Слънцето се говори в среден род, а Драконите са студенокръвни същества...

Да продължавам ли приказката?

Няма коментари:

Translate

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails