30.7.21

За видовете и нивата интелигентност като условие за съвместимост

Много е важно, когато хората се събират да са на едно ниво на съзряване.

За съжаление, няма гаранция, че това ниво ще се запази с времето, за да продължи връзката да е удовлетворяваща дълго време. Но все пак дори краткотрайните връзки си заслужават, ако човек има нужда да споделя.

Нивото на съзряване не зависи от интелекта. Може би, наличието на емоционална интелигентност те прави по-близък до понятието мъдрец, но в този живот, за да бъдем щастливи трябва да се опитваме да оставаме дистанцирани от събитията, които ни палят. За мъничко. Иначе пък бихме се загубили и обезличили - който проповядва идеята, че емоциите трябва да се избягват и че може да живее без да влага чувства, реално си върви към определена степен патология. Животът е за споделяне, нали?!

Хората са в различна степен интелигентни. Хората имат различна интелигентност. Колко вида беше тя: 8, 13 или 18... Всъщност, числото е без значение. Играта става трудна, защото всеки сам по себе си представлява различна конфигурация на типове и степени интелигентност и трудно би могло да се открие пасване във видовете и още повече в нивата им. Може би, все пак има ключови типове, които са от основно значение за връзката, които касаят бита и ценностната система и себеоценка, междуличностната комуникация и икономическо оцеляване. Трябва да има все пак една стабилна основа, върху която да се гради, нали.

При наличие на емоционална интелигентност хората биха си дали сметка за собствените емоции и не биха позволили възникващите при ситуации да определят отношението, поведението и комуникацията им с другите. Това е едно от най-трудните умения и тук не става въпрос за търпение, нито за толерантност, а за мъдрост.

Има една друга интелигентност, свързана оценката на другите и ценността на другия, която позволява да гледаш на отсрещния като човек с правото да бъде самостоятелна единица и личност със своя ценността система и качества, които не подлежат на подчинение. Свързано е и с приемането. Тук е много важно да си изградил способността за адекватна себеоценка. Важно е да я притежаваш тази интелигентност, защото липсата ѝ мното лесно би породила безмислени конфликти от обичайни ситуации. Това е условие и да виждаш другия такъв какъвто е, а не да работиш с предположения и представи, които са отражение единствено на собствения ти опит и знания, които при всички случаи, независимо колко си умен и чел, са ограничени и не биха могли да отразяват истината.

Това е и условие, за да приемеш, че по някои типове интелигентност неизбежно ще има различавате по нива между двама души и това невинаги е лошо. Достатъчно е да има пасване на нива само в няколко, основни, типове интелигентност, а по другите разминаването в нивата да е въпрос на осъзнаване и приемане. Нека сме и различни все пак, за да е интересно, основата не е достатъчна. Така градим нещо като гъвкава конструкция за допълване. :)

Къде бих направила отстъпки? Какви примери мога да дам?

* Хората могат да постигнат различна степен на концентрация. По принцип мъжете са по-добри в това умение от времето на ловеца, когато се е налагало и е било част от оцеляването на племето. Самата им хормонална система също подпомога постигането и поддържането на добра концентрация.

При жените, с някои изключения, постояннна концентрация във висока степен не е нужна. Това би било и опасно, защото жената трябва да запази способността си да е будна за далеч по-дълъг период от време - тя ловува с мъжа и пази гърба му, тя пази рожбите им, тя пази ловеца, докато той се наспи... Еволюционно, на жените са им необходими паузи. Еволюционно, мъжът по някое време както е бил свръх активен и концентриран просто пада и заспива.

*Пространствена ориентация. Не тук не става въпрос за мъже и жени. Макар че може да има логика и за различие и тук. Това, което съм наблюдавала е, че има както жени, така и мъже, които са по-добри или по-зле в пространствената ориентация. Нека да добавим и фотографска памет. Тези две качества немиунемо могат да направят един човек по-бърз в запомнянето, ориентирането, преценката на дадено място, което би могло да създаде неправилно впечатление за човек с по-ниско ниво на тези способности, ако той не е отворен за качествата на другия. Ето необходимостта на по-горните условия споменати от мен. Ако ги няма тях, би произтекла неправилна преценка, обвинение и отхвърляне. За мен не е проблем, когато даден човек е с по-ниско ниво на някои от способностите, тоест не държа той да е с отлична пространствена ориентация - нали все пак не ходим на лов, макар че ще е от полза при пътешествия в чужбина. ;) Идеално се справям сама в пространственото ориентиране, за което ми помага и някаква интуиция, но не крия, че не мога постоянно да поддържам отлична пространствена ориентация - трябват ми паузи ;)

Вероятно, могат да се дадат много подобни примери. Важното е да сме наясно кои са основните за нас като минимум за изграждане на връзка и по кои не ни пречи да имате приемане, защото са от второстепенно значение :)


П.С. 1 Бележка за мен:

Хайде, да разгледам отново различните типове интелигентност за намиране на други примери!

П.С. 2 Не е истина каква златна мина съм напипала. Имам да пътувам!

П.С. 3 Аз съм била цяло съкровище! Толкова много видове интелигентност! https://forjobhunters.com/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/#t-1607776380257

П.С. 4 Трябва да разгледам вродена и надградена интелигентост, освен видове и коефициент. Вродената дава добър старт и е по-силна от надградената. Но до време. И вродената, и надградената трябва да ги има и да се развиват, за да може да се говори за поддържано и високо ниво на интелигентност.

П.С. Хубаво е, когато откриваш топлата вода и осъзнаваш, че всъщност преди топлофикация има термални извори ;) И така, открих, че има "ефект Дънинг-Крюгер". Близко, подобно и ново, едва от 1999 г. Чудно ми е как все пак стигам до такива прозрения, без да се занимавам с психология...Болката те прави мъдър, нали...

Няма коментари:

Translate

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails