29.11.21

Наръчник за момичета

Насилието има различни форми. То не е само физическо. Може да остане само в думи и поведение, без посягане, но по своята същност, потискането и душевното увреждане на друг е насилие. Тази форма е трудно разпознаваема, но тя има своите признаци. Тя има и своите белези, по които можеш да познаеш, че някой е подлаган на психически тормоз. Не знам как - но аз улавям подобни белези, без дори да съм подходила съзнателно към усещането. 

Днес валидирам. Валидирам чрез съзнание.

Наръчник за момичета как да избягват неструващи връзки

1. Ако един човек е посегнал веднъж, ще посегне отново. Обърни гръб. Тръгни си и затвори вратата. 

2. Не си създавай илюзията, че той ще се промени. Това е негова задача. Това трябва да е поискано от него.

3. Не си вярвай, че можеш ти да се превърнеш в лечителя му. Това е отдаване, което струва скъпо. Не се оценява. Не се случва с любов. Необходим е специалист и пак няма да има гаранция.

4. Не забравяй, че насилникът може да е облечен в скъп костюм. Не се подлъгвай по статуса му.

5. Имай предвид, че колкото по-интелигентен и по нависоко в обществената стълбица се намира той, толкова по-неразпознаваем е увреденият човек. Понякога се случва той съзнателно да прикрива слабостта си. А може и да ѝ се наслаждава. Може и да я оправдава. Рационализирането е животоспасяващо за него, но убийствено за теб.

6. Ако един човек, те нагруби, ще го направи пак. Може да е съзнателно, може и да от нехайство. Тръгни си. Няма смисъл да си губиш времето. Обичта не оправдава подобно поведение. 

7. Ако някой се поставя по-високо от теб, приеми, че ти трябва човек, с който да общуваш и споделяш на твоето ниво. Нека всеки сам се движи в направлението, което заслужава.

8. Ако един мъж е бил със сто жени, той ще ги направи 200, но няма да се спре на теб. Довери се на преценката на останалите в случая, явно е имало защо да си тръгнат.

9. Ако някой те нарече, че си никой - целуни го по челото и си тръгни. Не забравяй, че подобни думи можеш да чуеш и от други хора не само от интимен партньор и дори при служебни отношения ти имаш задължението да намериш по-добра компания/място за себе си.

10. Добре обмисляй поканите за срещи. Колкото и добронамерени да изглеждат те, нямаш гаранция за нежелани за теб кроежи. Нека първите срещи са на обществени места. Не се предоверявай. Не се доверявай бързо. Опознавай. 

11. Ако някой те покани бързо за интимност, прецени дали си заслужава, но помни, че жените винаги се обвързваме с интимния си партньор, а това не е характерно за мъжа. Подобно отношение едва ли ще прерасне в нещо по-сериозно и надеждно за теб и ти ще си останеш само плячка.

12. Научи кои са токсичните типове и се опитвай да ги разпознаваш. Някои се разгадават, уви, трудно след време. Има хора, които се превръщат в токсични типове след време, когато са охладнели към теб. Знай, че тогава няма връщане назад и е излишно да влагаш повече енергия да поправяш непоправимото. Тръгни си. Знам, че е дяволски трудно, когато обичаш. Ако можеш сподели. Вероятно ще намериш подкрепа у човек - близък, приятел или познат, на който да се опреш за мъничко и се стабилизираш емоционално.

13. Грешките са най-сериозните уроци. Прави си изводи, всеки греши, няма учебник за живота, важното е да не ги превърнем в пътека и житейски път. Помисли какво не ти достига и насочи услията си да запълниш тези празноти. Празнотите обикновено са в нас, не около нас. Най-лукавият дявол е ниското самочувствие. Излекувай го. Най-лекият дявол е наивността - бъди по-съзнателна.

14. Доверявай се на инстинктите си - те не лъжат. Ако усещаш, че у един човек има нещо нередно, най-вероятно е точно така. Довери се на подсъзнанието си, ако искаш да си тръгнеш от даден човек без още да го познаваш или не го приемаш, най-вероятно подсъзнанието ти вече го е преценило успешно - това не е човек за теб.

15. Понякога привличането е силно. Опитай. Дай си това, което желаеш, но трябва да знаеш, че после ще ти е много по-трудно и трябва да си готова за това. Ако се чувстваш слаба - не се поддавай. Ако си силна, най-вероятно ще се справиш, но не го прави в своя политика - силата се хаби, достатъчно е да не се наспиш веднъж.

16. Знай, че там, където не си желана - няма да бъдеш пожелана или най-много ще получиш място, което няма да е удовлетворително за теб, защото винаги ще има нещо, за което да те усъвършенстват, независимо, че ти си приела всичките несъвършенства на другия. 

17. Помни, че най-несигурни са връзките, при които единият се колебае и се лашка от едно мнение на друго. Значи, пак не си ти, а и заслужаваш повече - да те изберат каквато си категорично. Помни това правило и за себе си - ако се колебаеш за даден човек, то той не е твоят човек. 

18. Не прави компромиси със себе си. Още повече жертви в името на друг. Човек, който си заслужава няма да те кара или поставя в сценарий с компромиси и жертви за теб.

19. Не прибързвай с преценките си. За да прецениш даден човек като подходящ за теб ти трябва време. Понякога се случва след година-две връзка. Някои съвпадения се откриват по-късно, някои несъвпадения и разминавания също. Трябва да знаеш, че задължително условие да се получи е споделянето - споделянето на време, споделянето на внимание, споделянето чрез общуване, споделянето на еднакви физически усещания. Това, което е показател, за бъдеще на връзката, са еднаквите ценности.

20. Обидят ли те. Изясни. Изискай друго отношение. Но бъди готова да си тръгнеш, ако обидата е съзнателна. Ние, момичетата, сме обидчиви, понякога и момчетата - ето защо прибързаността ще навреди, понякога грешката е в нашите интерпретации и това трябва да се изясни.

21. Грубото отношение трябва да се коригира. Понякога се дължи на възприети грешни модели. Изясни. Изискай. Ако не се получи, си тръгни.

22. Не допускай да се превръщаш в гниеща ябълка, застанала до загнила такава. Това е предателство спрямо теб самата. Излез от тази конфигурация, дръж на своите ценности и възприятия, на твоя избор каква да бъдеш. Ако се променяш в лоша посока, колкото и да обичаш този човек, колкото и "печен" и "добра партия" да е той, той не е твоят човек и ти заслужаваш точния за теб.

23. Помни, че каквато е връзката ти с любимия ти човек - такива ще са децата ти!

24. Знай, че най-вярното усещане за правилния човек е, когато двама души се разгръщат един до друг.

25. Най-хубавото изживяване е, когато двама души растат заедно!

26. Потиснатостта - дали от другия, заради обстоятелствата или заради теб самата - обезличава и носи болести и допълнителни килограми. Предприемай действия и придобивай нови умения. Общувай. Запознавай се с нови хора.

27. Помни, че всяка криза те прави по-силна, но няма нищо по-красиво една жена да е нежна и крехка и именно затова си заслужава да се избира правилно!

28. И още нещо. Неприлични предложения под някаква форма може да получиш от всеки, включително и от шефове. Лично, съм преживяла три такива в младите си години. И трите пъти са били неочаквани, и не са били провокирани от мен - просто съм била млада и жизнена, себе си; те - доста по-възрастни. Първият път бе в икономическа криза, точно в началото на трудовия ми стаж. Толкова ме същиса, че ме уплаши и хвърли в депресия и ми трябваше много време, за да се изведа напред, въпреки че не е имало посегателство и директно излязох от фирмата. Това е и съветът ми, когато оценявате фирмата за неперспективна и въпросното лице е простак, дори и в любезна форма. Отивай си оттам, затваряш вратата и търсиш друга работа. Непременно сподели на родител. Обстоятелствата при мен бяха такива, че родителите ми бяха неадекватни и претоварени със собствените им емоционални проблеми, такава дистанция обаче ще ти отнеме време да се възстановиш от шока, затова сподели на възрастен и добронамерен към теб човек. При третия и втория път шефовете бяха достатъчно толерантни към отказа и това не повлия на отношението им към мен и работата ми, тоест имах спокойствието да продължа да работя. И в такива случаи за млада жена/момиче е добре да сподели на родител - необходима е стратегия за поведение в случай на неприятни ситуации. Помни, че не си ничия сексуална играчка или атракция, това не води до нищо добро - ти заслужаваш истинска връзка и нормални условия на работното място, където да разгръщаш способностите си и да се развиваш, изкарвайки средства за съществуването и мечтите си.

29. Има какво още да добавя в списъка. Ще допълвам с времето...

...


Няма коментари:

Translate

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails